Sipping - přípravky k popíjení

Základem je dietní rada s doporučením pestré stravy bohaté na vitamíny a bílkoviny. Kde nemůžeme nutriční potřebu nahradit jen úpravou stravování, je na místě použití sippingu – přípravků k popíjení. Mají výhodu oproti běžné stravě v tom, že jsou okamžitě připraveny k použití. Přípravky mají definovaný obsah vitamínů i stopových prvků, jsou snadno vstřebatelné a mají dobrou biologickou dostupnost. Většina neobsahuje laktózu ani lepek. Některé obsahují vlákninu, jiné jsou bez tuku.

Je dobře dokladováno, že nemocní s podvýživou mají horší výsledky onkologické léčby než pacienti v dobrém nutričním stavu.

Teplé i studené, sledké i slané

Přípravky mají sladkou příchuť nebo jsou bez příchutě, usrkávají se vychlazené. Existují i slané verze, které chutnají ohřáté. Správné použití spočívá v popíjení výživy po troškách v době mezi hlavními jídly. Tedy tak, aby tato výživa představovala další příjem energie a bílkovin. Pro představu, vysokoproteinové přípravky obsahují 20 g bílkovin, což odpovídá množství bílkovin ve ¼ kg tvarohu nebo 10 dg masa. V posledních letech se na trhu nově objevila krémová konzistence, která se jí lžičkou.

Vyhladovění nádoru?

Často se pacienti ptají, zda nutriční podpora nemůže podporovat růst nádoru, a zda by nebylo lepší nechat nádor vyhladovět. Je dobře dokladováno, že nemocní s podvýživou mají horší výsledky onkologické léčby než pacienti v dobrém nutričním stavu. U vyhublého pacienta s progredujícím onemocněním je efekt nutriční podpory omezený. Informace o výživě onkologického pacienta najdete i na www.linkos.cz, což jsou webové stránky České onkologické společnosti.